Miten kaitafilmi siirretään digitaaliseen muotoon?

Ilmainen ja helppo toimitus
Toimimme koko Suomen alueella
Jopa 30 % alennus isommista eristä
Kaikkiin netin kautta tulleisiin tarjouspyyntöihin vähintään 30 % ale HEINÄKUUN aikana. Pyydä kesätarjous

Kaitafilmi voidaan siirtää digitaaliseen muotoon monella eri tapaa. Yksi aikaisemmista tavoista oli heijastaa kuva projektorilla valkokankaalle ja kuvata se sieltä videokameralla. Kyseinen tapa on ”toimiva”, mutta kun halutaan välttää videon välkkyminen ja mahdollistaa paras mahdollinen laatujoudutaan kaitafilmin digitointiin käyttämään hieman enemmän aikaa ja ammattimaisempia työkaluja.

Kaitafilmien esikäsittely ja korjaaminen

Kaitafilmi kelataan edestakaisin ja mahdolliset ajan tuomat repeämiset ja katkeamiset korjataan.

Korjaamiseen kannattaa käyttää siihen tarkoitettuja työkaluja ja kaitafilmien liittämiseen tarkoitettua teippiä.

kaitafilmin korjaaminen

Kaitafilmin puhdistus

Kun filmi on täysin ehjä, voidaan sille suorittaa perustavan laatuinen puhdistus. Puhdistaminen kannattaa suorittaa pikkuhiljaa välttääksesi filmin naarmuuntumisen.

Aluksi filmiä kannattaa puhdistaa hellästi kaitafilmien puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusaineella ja liinalla. Vaikeammat liat voidaan puhdistaa ultraäänipesurilla varmistaen täydellisen lopputuloksen.

Puhdistus on kaitafilmien digitoinnin tärkein vaihe ja siihen kannattaakin nähdä vaivaa.

kaitafilmin puhdistus

Kaitafilmin siirtäminen tietokoneelle raakatiedostona

Kaitafilmit siirretään tietokoneelle käyttäen siihen tarkoitettua laitteistoa. Retro Scan Universal on Moviestuffin valmistama laitteisto kaitafilmien digitointiin. Laite on yrityksen lippulaiva ja onkin tällä hetkellä laadukkain ja uusin digitointiin käytetty laite. Laite skannaa hidastettuna (noin 6 framea sekunnissa) koko kaitafilmin alusta loppuun tietokoneelle.

Jo skannausvaiheessa voidaan säätää väritasapainoa, kirkkautta ja kontrastia. Laitteeseen liitetty kamera tallentaa järkyttävän määrän dataa jokaisesta kaitafilmin ruudusta. Raakatiedoston koko on HD-laadulla noin 120 gigatavua per tunti videomateriaalia.

kaitafilmin digitointi

 

Videoiden jälkikäsittely

Digitoidut raakatiedostot käsitellään videoiden editointiohjelmalla sujuvaksi kokonaisuudeksi. Väleistä poistetaan tyhjät ja täysin mustat/valkoiset kohdat.

Jos digitointivaiheessa suoritettu värien ja valojen säätäminen ei ole vielä täydellistä – voidaan niitä vielä korjata editointivaiheessa.

Kohinan poisto

Kun video on muuten valmis, kannattaa niihin vielä suorittaa kohinan poisto.

Digitointilaitteen kamera tallentaa niin paljon dataa kaitafilmin ruudulta – esimerkiksi tummista kohtauksista saa selvää – että kuva saattaa näyttää hieman rakeiselta. Myös alkuperäinen filmi voi sisältää kohinaa.

Kohinan poistoon on olemassa muutamia laadukkaita ohjelmistoja, joilla videot saadaan näyttämään sulavalta ja laadukkaalta.

Lopuksi digitaaliset versiot voidaan pakata normaalin kokoiseksi esimerkiksi .mp4 tai .avi muotoon. Videot voidaan lisäksi siirtää DVD-levylle tai pilvipalveluun.

Kirjoittaja DIGITOI.fi

DIGITOI.fi on kohta 10-vuotias koko Suomen kotitalouksien arkistojen digitointiin erikoistunut yritys. Siirrämme kaikkia vanhoja tallennusmuotoja (VHS, kaitafilmi, 8mm, MiniDV yms.) uudempiin formaatteihin, esim. ulkoinen kovalevy, DVD-levy tai pilvipalvelut.


Onko sinulla iso kasa vanhoja tallenteita, jotka haluaisit helpommin katseltavaan ja aikaa kestävään muotoon?

Pyydä tarjous alla olevalla lomakkeella – vastaamme arkisin tunnin sisällä!

  Miten digitointi onnistuu?

  Pyydä tarjous tai soita 050 3079355

  1. Lähetä tarjouspyyntö oheisella lomakkeella tai soita asiakaspalveluumme. Voit myös laittaa kuvia digitoitavasta aineistosta sähköpostilla tai WhatsAppissa.

  2. Saat tarjouksen vanhojen tallenteidesi digitoinnista sähköpostilla. Voimme tehdä tarjouksen koko urakasta tai eritellä erilaiset digitoitavat materiaalit erikseen.

  3. Digitoimme muistosi nykyaikaisilla välineillä ja tekniikoilla. Palautamme materiaalin sekä alkuperäisen aineiston toivomassasi muodossa.

  Nopeuttaaksesi tarjouksen saantia kerro tallenteiden määrä sekä minkälaisista kaseteista tai kaitafilmeistä on kyse. Emme luovuta tietojasi kolmansille osapuolille.

  Haluatko tarjouksen digitoinnista?

   Asiakkaitamme

   Olemme digitoineet tuhansien kotitalouksien lisäksi vanhoja tallenteita esimerkiksi seuraaville yrityksille.


   Minulla oli kolmekymmentä kasettia pelastettavaksi ja pelkäsin niiden digitoinnin maksavan hunajaa. Merkittävä paljousalennus teki projektista eläkeläisen pörssille sopivan.
   -Maajussi EVP
   Hirvitti toimittaa jollekin tuntemattomalle muisto-aarteeni, mutta pakkohan se oli jos ne meinasi säästää jälkipolville. Puhuttuani kivan miehen kanssa puhelimessa luottamus syntyi. Pian sain DVD:t kaseteistani ja opastusta niiden toistamiseen. Ihana palvelu!
   -mummi
   Vanhempieni kaitafilmit vaativat nykyaikaistamista. Perehdyttyäni asiaan HD-taso ja kuva kuvalta kaappaus oli ehdoton vaatimukseni. Uusin laitteisto, joka täytti kriteerini löytyi digitoi.fi:stä. Laatu oli mitä luvattiin.
   - diplomi-insinööri vuosimallia -65

   Tarvitsetko lisätietoja tai etkö löytänyt etsimääsi?

   Asiakaspalvelumme vastaa kaikkiin kysymyksiisi.

   Soita 050 3079355