Kaitafilmi voidaan siirtää digitaaliseen muotoon monella eri tapaa. Yksi aikaisemmista tavoista oli heijastaa kuva projektorilla valkokankaalle ja kuvata se sieltä videokameralla. Kyseinen tapa on ”toimiva”, mutta kun halutaan välttää videon välkkyminen ja mahdollistaa paras mahdollinen laatu – joudutaan kaitafilmin digitointiin käyttämään hieman enemmän aikaa ja ammattimaisempia työkaluja.
Kaitafilmien esikäsittely ja korjaaminen
Kaitafilmi kelataan edestakaisin ja mahdolliset ajan tuomat repeämiset ja katkeamiset korjataan.
Korjaamiseen kannattaa käyttää siihen tarkoitettuja työkaluja ja kaitafilmien liittämiseen tarkoitettua teippiä.
Kaitafilmin puhdistus
Kun filmi on täysin ehjä, voidaan sille suorittaa perustavan laatuinen puhdistus. Puhdistaminen kannattaa suorittaa pikkuhiljaa välttääksesi filmin naarmuuntumisen.
Aluksi filmiä kannattaa puhdistaa hellästi kaitafilmien puhdistukseen tarkoitetulla puhdistusaineella ja liinalla. Vaikeammat liat voidaan puhdistaa ultraäänipesurilla varmistaen täydellisen lopputuloksen.
Puhdistus on kaitafilmien digitoinnin tärkein vaihe ja siihen kannattaakin nähdä vaivaa.
Kaitafilmin siirtäminen tietokoneelle raakatiedostona
Kaitafilmit siirretään tietokoneelle käyttäen siihen tarkoitettua laitteistoa. Retro Scan Universal on Moviestuffin valmistama laitteisto kaitafilmien digitointiin. Laite on yrityksen lippulaiva ja onkin tällä hetkellä laadukkain ja uusin digitointiin käytetty laite. Laite skannaa hidastettuna (noin 6 framea sekunnissa) koko kaitafilmin alusta loppuun tietokoneelle.
Jo skannausvaiheessa voidaan säätää väritasapainoa, kirkkautta ja kontrastia. Laitteeseen liitetty kamera tallentaa järkyttävän määrän dataa jokaisesta kaitafilmin ruudusta. Raakatiedoston koko on HD-laadulla noin 120 gigatavua per tunti videomateriaalia.
Videoiden jälkikäsittely
Digitoidut raakatiedostot käsitellään videoiden editointiohjelmalla sujuvaksi kokonaisuudeksi. Väleistä poistetaan tyhjät ja täysin mustat/valkoiset kohdat.
Jos digitointivaiheessa suoritettu värien ja valojen säätäminen ei ole vielä täydellistä – voidaan niitä vielä korjata editointivaiheessa.
Kohinan poisto
Kun video on muuten valmis, kannattaa niihin vielä suorittaa kohinan poisto.
Digitointilaitteen kamera tallentaa niin paljon dataa kaitafilmin ruudulta – esimerkiksi tummista kohtauksista saa selvää – että kuva saattaa näyttää hieman rakeiselta. Myös alkuperäinen filmi voi sisältää kohinaa.
Kohinan poistoon on olemassa muutamia laadukkaita ohjelmistoja, joilla videot saadaan näyttämään sulavalta ja laadukkaalta.
Lopuksi digitaaliset versiot voidaan pakata normaalin kokoiseksi esimerkiksi .mp4 tai .avi muotoon. Videot voidaan lisäksi siirtää DVD-levylle tai pilvipalveluun.
Kirjoittaja DIGITOI.fi
DIGITOI.fi on kohta 10-vuotias koko Suomen kotitalouksien arkistojen digitointiin erikoistunut yritys. Siirrämme kaikkia vanhoja tallennusmuotoja (VHS, kaitafilmi, 8mm, MiniDV yms.) uudempiin formaatteihin, esim. ulkoinen kovalevy, DVD-levy tai pilvipalvelut.
Onko sinulla iso kasa vanhoja tallenteita, jotka haluaisit helpommin katseltavaan ja aikaa kestävään muotoon?
Pyydä tarjous alla olevalla lomakkeella – vastaamme arkisin tunnin sisällä!