Mihin muotoon vanhat VHS-kasetit ja kaitafilmit kannattaa siirtää?

Vanhat kasetit ja kaitafilmit ovat hiljalleen nähneet parhaat päivänsä. Vaikka omia muistoja onkin nostalgista katsella vanhoilla laitteilla, ongelmaksi on alkanut muodostumaan sisällön tuhoutuminen ajan myötä.

UNESCO:n virallisen raportin mukaan vanhat magneettinauhat vahingoittuvat jatkuvasti. Monet ovat jo huomanneet kuvan laadun heikkenemisen jo 2000-luvun alussa. Kasetteja ja kaitafilmejä säilytetään lisäksi monesti kylmässä ja kosteassa tilassa, joka vain vauhdittaa muistojen tuhoutumista.

pilkinta
Esimerkkikuvassa vuonna 1998 nauhotetun VHS-kasetin kuvaa. Eli aika oli syönyt melkein koko videon.

Tallennusformaatti päätetään käyttötarpeen mukaan.

Nykyaikaisia tallennusformaatteja on olemassa useita, mutta käymme tässä läpi kaikista suosituimmat ja meidänkin mielestä kätevimmät.

1. DVD-levy

Helppokäyttöinen levy, joka toimii kaikissa DVD-soittimissa ja tietokoneissa. VHS-kasettien, sekä 8mm- ja MDV-kasettien siirtäminen DVD:lle varmistaa muistojen säilymisen jälkipolville.

Parhaana puolena DVD-levyissä on niiden helppokäyttöisyys. Omien muistojen katseluun ei tarvita erityistä tekniikan osaamista.

2. Ulkoinen kovalevy

Tiedostomuodossa olevia videoita voidaan suoraan editoida, tehdä koosteita ja niitä on helppo kopioida useaan paikkaan talteen. Näin varmuuskopiota on useita ja muistot säilyvät varmasti turvassa.

Parhaana puolena on videoiden helppo editointimahdollisuus, ja lisäkopioinnin helppous.

3. Pilvipalvelu

Pilvipalvelut ovat kehittyneet nopeasti suosituksi videotiedostojen säilömispaikaksi nettiyhteyksien ja suoratoistopalvelujen yleistyttyä. Tiedostojen jakaminen pilvipalvelussa on helppoa esimerkiksi perheen jäsenten kesken. Videotiedostot voi jakaa joko kokonaan tai osittain kenelle haluaa. Ulkopuoliset eivät pääse katsomaan niitä.

Videotiedostojen toistaminen onnistuu käytännössä millä tahansa laitteella, jossa on internet-yhteys. Esimerkiksi äly-TV, tabletti, tietokone ja kännykkä soveltuvat toistamiseen erinomaisesti. Omia tiedostoja voi siis katsoa missä vain kirjautumalla vain henkilökohtaisilla tunnuksilla omalle tilille.


Onko sinulla vielä vanhoja tallenteita digitoimatta? Pyydä edullinen tarjous oheisella lomakkeella.