Kaitafilmien digitointi: 5 syytä ja 5+1 tärkeintä pointtia palvelun ostajalle

Kaitafilmien digitointi tarkoittaa vanhojen kaitafilmien siirtämistä nykyiaikaiseen ja kestävään muotoon. Tänä päivänä digitointia tekevillä yrityksillä on laitteistossa ja ammattitaidossa paljon eroja. Mitä eroja yrityksillä on ja kannattaako kaitafilmejä ylipäätään digitoida?

Aloitetaan siitä, onko vanhoja filmejä kannattavaa siirtää digitaaliseen muotoon.

Lyhyesti sanottuna kyllä, ehdottomasti!

Vanhoja muistoja on paljon helpompi katsella tietokoneen, television, tabletin tai jopa puhelimen ruudulta. Lisäksi sinun ei tarvitse pelätä, rikkooko vanha kaitafilmiprojektori reiítystä, tekeekö kosteus niihin homevaurioita, tai palavatko kaitafilmit puhki valon takia. Eteen on myös tullut tilanteita, jolloin asiakkaan kaitafilmit ovat heitetty vahingossa roskiin muuton aikana.

Tilanne on siinä vaiheessa melko katastrofaalinen – vuosikymmenten muistot, häät, hautajaiset ovat poissa – ikuisesti.

Kaitafilmien digitointi ei myöskään estä sitä, että vanhoja filmejä voisi edelleenkin fiilistellä kaitafilmiprojektorilla. Vaan digitoinnin jälkeen voit katsoa niitä huoletta ja pelkäämättä filmin rikkoutumista!

5 syytä, miksi kaitafilmi kannattaa digitoida

1. Digitoituja kaitafilmejä on huomattavasti helpompi katsella uusilta laitteilta.

Uudet videot on helppo siirtää esimerkiksi turvalliseen pilvipalveluun, jolloin voit katsoa tai esitellä tärkeimpiä muistoja missä vain ja millä laitteella tahansa.

2. Videoita on helppoa ja ilmaista jakaa, editoida ja kopioida koska ne ovat nyt digitaalisessa muodossa.

Saat aina digitoinnin jälkeen ilmaisen editointioppaan, jolla pääset todella helposti alkuun editoinnissa ilmaisohjelmilla.

3. Kaitafilmisi ovat turvassa monessa paikassa.

Digitoinnin jälkeen voit siirtää videot talteen useammalle kovalevylle, pilvipalveluun tai vaikka polttaa DVD-levylle. Näin varmistat muistojen säilymisen varmasti tuleville sukupolville.

4. Digitointiin käytettävä laitteisto ei enää parane.

Vaan ne saavuttaneet nyt laadun, jolla kaitafilmin pinnasta saadaan talteen käytännössä kaikki mahdollinen data. Toisin kuin esimerkiksi 5 vuotta sitten, kun kaitafilmejä digitoitiin esimerkiksi kuvaamalla niitä videokameralla valkokankaalta.

5. Hinta on tällä hetkellä halvimmillaan.

Kaitafilmien digitoinnin hinta määräytyy sen mukaan, mikä digitointiin käytettävien laitteistojen hinta on maailmalla. Tällä hetkellä esimerkiksi Yhdysvalloissa kaitafilmejä digitoidaan enemmän kuin koskaan. Tämä tarkoittaa sitä, että laitteita on myös tarjolla enemmän kuin koskaan. Laitteistoille tulee silti käymään parin vuoden sisällä samalla lailla, kun kävi VHS-kasettien digitoinnissa.

Yhdysvalloissa VHS-kasettien digitoinnin kysyntä laski ja laitevalmistajat lopettivat VHS-kasettien digitointiin käytettävien laitteiden valmistuksen, jolloin digitoinnin hinta nousi ja tulee vielä nousemaan merkittävästi myös Suomessa.

5+1 tärkeintä pointtia digitoinnin ostajalle

kaitafilmin digitointilaite

1. Kysy yrityksen historia.

Digitointiyrityksiä löytyy monenlaisia, jotkut ovat olleet alalla pitkään ja jotkut vasta harjoittelevat asiakkaiden muistojen kustannuksella digitointia.

2. Saatko kiinteän urakkahinnan vai sekavan kustannusarvion?

Kustannusarvion vika on siinä, että urakkaan saattaa tulla ”yllättäen” lisäkuluja. Digitointia tekevällä yrityksellä ei ole mitään motivaatiota hoitaa projektia tehokkaasti kunnialla loppuun.

3. Sisältääkö hinta kaikki tarvittavat palvelut?

Tarvitseeko kaitafilmisi puhdistusta, haluatko editoida lopullisia videoita? Yritykseltä kannattaa kysyä ja varmistaa kaikki mahdollinen mieleen tuleva. Asioita on ikävä selvittää jälkikäteen.

4. Onko kaitafilmien digitoinnin laatu tarpeeksi hyvä?

Suomessa on oikeasti laadukkaita digitointilaitteita vain muutamalla yrityksellä. Kysy aina, digitoidaanhan kaitafilmit siihen tarkoitetulla laitteella, eikä esimerkiksi kuvaamalla valkokankaalta.

5. Saatko kattavan takuun?

Kuin myös laitteistoissa, on myös yrityksissä paljon eroja. Varmista ensinnäkin työn takuu ja lisäksi se, että saat yrityksen kiinni mahdollisissa ongelmatapauksissa.

+ Onko urakkahinnan osamaksu mahdollinen?

Kun puhutaan isoista määristä muistoja, helpottaa osamaksu varmasti urakan maksamista.

Kirjoittaja DIGITOI.fi

DIGITOI.fi on kohta 10-vuotias koko Suomen kotitalouksien arkistojen digitointiin erikoistunut yritys. Siirrämme kaikkia vanhoja tallennusmuotoja (VHS, kaitafilmi, 8mm, MiniDV yms.) uudempiin formaatteihin, esim. ulkoinen kovalevy, DVD-levy tai pilvipalvelut.


Onko sinulla iso kasa vanhoja tallenteita, jotka haluaisit helpommin katseltavaan ja aikaa kestävään muotoon?

Pyydä tarjous alla olevalla lomakkeella – vastaamme arkisin tunnin sisällä!